MSc and Diploma IIII

Group I             Group II             Group III             Group IIII

 

Thematic Group IIII: Agricultural Engineering and Food Technology

Year Diploma/Master Student Title of thesis and supervisor(s)
2013STRAUBE, B.Development of Turning Devices for Drying of Paddy Rice in the Philippines. M. Sc. Thesis. Agricultural Engineering in the Tropics and Subtropics. Prof. Dr. J. Müller.
2013HEMPEL, J.Characterization of morphological and chemical traits of Bactris gasipaes fruits with special reference to their carotenoid composition. M.Sc. Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle
2013MUNDER, S.Improving thermal conversion properties of rice straw by briquetting. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2012INTANI, K.Non-destructive mango quality assessment using image processing: a novel, low-cost technology for the fruit handling industry in Thailand. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2012RAIBLE, M.Expansion of the food supply in Paraguay through better utilization of Acrocomia aculeata, by optimizing the drying process of the pulp. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2011KRÖNER, S. Substanzielle Äquivalenz von Orangensäften nach unterschiedlichen Haltbarmachungsverfahren im Vergleich zum Frischsaft. Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle
2011MEZGER, D. Vergleich und lebensmitteltechnologische Opti-mierung der in vitro Bioverfügbarkeit von Carotinoiden aus frischer Papaya und Tomate. Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle
2011SCHIMPF, F. Vergleich und lebensmitteltechnologische Optimierung der in vitro Bioverfügbarkeit von Carotinoiden aus frischer Mango und Karotte. Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle
2011SCHOCK, S. Household energy in rural Ethiopia - Life Cycle Assessment of biogas as an alternative to dung combustion. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2011TOSTA, C. Auswirkungen von Baum- und Nachreifung auf die Alk(en)ylresorcine in Mangofrüchten (Mangifera indica L.). Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology Prof. Reinhold Carle
2010DAHLIN, J. Nachhaltige Entwicklung durch die Nutzung von erneuerbaren Energien in Chile am Beispiel der Biomethanherstellung bei der Molkerei Colun. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2010DETTMANN, J. Optimierung von Verfahren zur Herstellung von Granatapfelsaft unter Berücksichtigung chemischer und sensorischer Qualitätsparameter. Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle
2010FUSEINI, B. Development of a backup system to the Hohenheim tunnel dryer. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2010GÖSELE, U.Untersuchung über den Einfluss von Frittierzusätzen auf die Stabilität von Frittierfetten und –ölen. Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Heinz-Dieter Isengard
2010HALLE, C. Assessment of current drying practices for South American pepper varieties (Capsicum spp.) with respect to final product quality. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2010HUBER.YEvaluierung der flüchtigen Komponenten und der sensorischen Eigenschaften von verschiedenen Papaya (Carica papaya L.) Genotypen aus Costa Rica. Diploma Thesis.
Department of plant food stuff technology. Prof. Reinhold Carle.
2010IRFAN, M. Determination of sorption isotherms for local varieties of chili pepper (Capsicum spp.) from South America. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2010JAKSCH, A. Charakterisierung wertgebender Inhaltsstoffe in Granatäpfeln unterschiedlicher Herkunft. Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle
2010KAUTZMANN, R. Vergleich zur Entwicklung von Methoden zur Wasser- bzw. Feuchtigkeitsbestimmung in Sauermilchprodukten. Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Heinz-Dieter Isengard
2010MAN-HSUAN, C. Determination of crop water stress index (CWSI) in spring wheat and summer maize in the North China Plain. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2010NIAMAT, S. Effects of pretreatments on drying properties and product quality of South American chili pepper (Capsicum spp.) varieties. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2010PFAFF, R. Prüfung der Einsatzmöglichkeit der automatisierten Karl-Fischer-Titration zur Wassergehaltsbestimmung in ausgewählten Milchprodukten. Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Heinz-Dieter Isengard
2010PÜTZ, K. Biogas transport and logistics to commercialise biogas in developing countries. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2010REMEMENSPERGER, J. Entwicklung einer Karl-Fischer-Methode zur Wasserbestimmung in ausgesuchten Käsesorten. Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Heinz-Dieter Isengard
2010SALVATIERRA, A. Application of HACCP principles to local drying processes of capsicum species in Bolivia and Peru. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Tropics and Subtropics, Prof. Joachim Müller
2010SCHULZE.KAgronomic and Economic Aspects of Water saving Irrigation Methods in Mango production in Northern Thailand. M.Sc.Thesis. Department of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller.
2010SFYROGIANNAKIS, A. Life Cycle Assessment of Biogas Production in Thailand. M.Sc. Thesis, Institute of Agricultural Engineering, Prof Joachim Müller
2010STEINGASS, C. Chemische und morphologische Charakterisierung costa-ricanischer Papaya (Carica papaya L.) Genotypen sowie Untersuchungen zur Chromoplastenentwicklung und Carotinoidakkumulation während der Reifung. Diploma Thesis. Institute of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle
2010WANG, Y. Farmers’ perception regarding present irrigation method and scheduling and their willingness to change. M.Sc. Thesis. Institute of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller
2010WULFKÜHLER, S.Auswirkung von Maßnahmen der Mangoverarbeitung auf die Qualität und Ausbeute von Pektin aus Mangoschalen. Department of plant food stuff technology. Prof. Reinhold Carle. 
2009DAMBACHER, M. Wasserbestimmung in Milchprodukten unter Einsatz derMikrowellenresonanzspektroskopie. Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2009DANNENMANN, B..EAn evaluation of the environmental impacts of rice production using life cycle
assessments. M.Sc. Thesis. Department of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller.
2009HASCHKA, E. Optimierung einer Methode zur Wasserbestimmung in Lactose. Diploma Thesis. Department
of Food Science and Biotechnology, Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2009MACK, S Analysis, stability and functional properties of sorghum polyphenols. Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle.
2009PAVILOC, J Gaseous emissions of a plant oil stove when fuelled with Jatropha curcas oil. M.Sc. Thesis.
Department of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller.
2009ROSE, POn-line NIR measurements of spice plants during drying. M.Sc. Thesis. Department of Agricultural
2009SALAZAR ORTEGON, P Clarification of Jatropha curcas L. oil for direct use in plant oil stoves. M.Sc. Thesis.
Department of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller.
2009SCHWEIGGERT, R. Untersuchungen zur Herstellung von Fruchtsaftkonzentraten aus Hylocereus sp.. Diploma
Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle.
2009STEINGASS, CCharacterisation of morphological and chemical traits of Costa Rican papaya fruit genotypes with special reference to their carotenoid composition. Dipl. thesis. Prof. Reinhold Carle.
2009WELLHÖFER, J. Untersuchungen zur enzymatischen Schalenbräunung von Litchifrüchten (Litchi chinensis).
Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle.
2008ARAPOVIC, A Entwicklung einer Verarbeitungstechnologie für Granatäpfel unter besonderer
Berücksichtigung der polyphenolischen Inhaltsstoffe. Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle.
2008DANGELMAIER, S. Einfluss verschiedener Parameter auf die Ergebnisse bei der Bestimmung polarer Anteile in
Frittierfetten nach der DGF-Einheitsmethode C‑III 3b und Vergleich ihrer Trennleistung mit HPLC. Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Heinz-
Dieter Isengard.
2008DUCKSTEIN, S Charakterisierung der Zellwandzusammensetzung von Opuntia ficus-indica (L.)
Mill. und Optimierung der Extraktherstellung aus dem Pericarp und den Cladodien. Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle.
2008ENGELS, CAntioxidative and antimicrobial activities of polyphenols from mango (Mangifera indica L.) byproducts. Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle.
2008FARR,F Description of wet processing of Coffea Arabica in Kilimanjaro (Tanzania), definition of bottle necks and potential approaches. Department of Agricultural Engineering. Prof. Joachim Müller.
2008HIEPP, GMachbarkeitsstudie für eine Biogasanlage auf Basis häuslicher, industrieller und landwirtschaftlicher Reststoffe. M.Sc. Thesis. Department of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller.
2008KIRCH, C. Vergleich verschiedener Methoden zur Bestimmung des Wassergehaltes in Butter und einigen Käsesorten. Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2008KORESE KUDADAM,JInfluence of drying parameters on the drying behaviour and quality of lemon balm (Melissa
officinalis L.). M.Sc. Thesis. Department of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller.
2008LANGLOIS, M. Untersuchungen zu Einsatzmöglichkeiten ionischer Flüssigkeiten bei der Karl-Fischer-Titration. Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology,
Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2008MENDOZA HUAITALLA, RMechanical and physical properties of Jatropha curcas L. for oil production. M.Sc.
Thesis. Department of Agricultural Engineering, Prof. Joachim Müller.
2008MÖSLEIN, L Charakterisierung des Polyphenolspektrums und der Polysaccharide aus Aloe
ferox Miller. Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle.
2008NAGEL, A Charakterisierung spezieller Pektine, insbesondere aus Mango, unter Einbeziehung von
Größenausschlusschromatographie. Diploma Thesis. Department of Food Science and Biotechnology, Prof. Reinhold Carle.
2008PRECOPPE, MPerformance Analysis of a Litchi Drying System in the Upland Region of Northern Thailand. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller
2008SCHREIB, K. Wasserbestimmung in Säuglingsmilchnahrung. Diploma Thesis. Department
of Food Science and Biotechnology, Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2008SCHWEIGGERT, REvaluation of different processes for the production of juice concentrates and fruit powders from dragon fruit (Hylocereus sp.). Diploma thesis. Prof. Reinhold Carle.
2008TRIANI, RInfluence of selected pre- and post harvest factors on the quality and peel properties of fresh litchi fruits (Litchi chinensis Sonn.). M.Sc. thesis. Prof. Reinhold Carle. 
2007 GRABOW, A.  Untersuchungen zur Rückstandsproblematik von Paclobutrazol in Frucht und Boden beim Anbau von Mangos (Mangifera indica L.) in Nordthailand. Diploma thesis. Prof. Reinhold Carle.
2007 HABASIMBI, K.M.  Assessment of the potential of residues from fruit production as suitable renewable energy for drying systems in Northern Thailand. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2007 HALLE, B.E.  Optimization of drying chilli and ginger in a solar tunnel dryer in Sunyani (Ghana). M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2007 KIENZLE, S.  Alternative Verfahren zur Schwefelung von Litchis und Longans. Diploma thesis. Prof. Reinhold Carle.
2007 LANDENDÖRFER, T.  Bestimmung der polaren Anteile in verschiedenen Fetten und Ölen nach dem Frittieren unter verschiedenen Bedingungen. Diploma thesis. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2007 MATUTE GIRON, M.I.  Influence of free fatty acid content of plant oil on the performance and deposition of residues in a plant oil pressure stove. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2007 MOLDZIO, B.  Bestimmung des Quercetingehaltes in frischen und frittierten Zwiebeln mittels HPLC. Diploma thesis. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2007NUSS, P.Investigation of biotechnical conditions of Jatropha curcas L. toward gradual harvest mechanisation. M.Sc. Thesis. Prof .Dr. Siegfried Kleisinger.
2007 OUMAROU, H.M.  Optimizing of drying of mango using solar tunnel dryer in Tamale, Ghana. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2007 PABST, C.  Veränderung der Mono- und Disaccharidzusammensetzung in Allium cepa beim Frittierprozess, untersucht mittels HPLC. Diploma thesis. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2007 PACKULAT, J.  Untersuchungen zum gleichzeitigen Einsatz verschieden polarer Lösungsvermittler bei der Karl-Fischer-Titration. Diploma thesis. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2007 ROMÁN SUFÁN, F.D.  Investigation on solar roof collectors for preheating of air at drying facilities in Northern Thailand. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2007 SHAPIRO, O.  Development of Ready-to-Use Therapeutic Food (RUTF) for malnourished children in Indonesia. Diploma thesis. Prof. H.K. Biesalski.
2007 STORM, B.  Untersuchung des Einflusses des Frittierens auf den Gehalt an Vitamin C in Allium cepa und Bestimmung des Vitamin E-Gehaltes im Frittierfett. Diploma thesis. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2006 BIEGLER, I.  Ölgewinnung aus der Kokosnuss (Cocos nucifera) zum Einsatz als Brennstoffalternative in einem Pflanzenölkocher. M.Sc. thesis.  Prof. Joachim Müller.
2006 DALFERTH, Y.  Charakterisierung der Monosaccharidzusammensetzung von Zwiebelgewächsen mittels HPLC. Diploma thesis.  Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2006 FEIKE, T.  Propagation of Physic nut (Jatropha curcas L.) on Leyte Island, Philippines. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2006 GONZÁLEZ AZCÁRRAGA, J.C.  Performance investigation of a Taiwan type flat bed dryer currently used for longan (Dimocarpus longan Lour.) in Chiang Mai, Thailand. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2006 HAMMESFAHR, M.  Vergleich verschiedener Methoden zur Bestimmung der polaren Anteile in Frittierfetten. Diploma thesis. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2006 HOFFMANN, M.  Charakterisierung und Quantifizierung der Isoflavonverbindungen in Sojagetränken und -grundstoffen. Diploma thesis. Prof. Reinhold Carle.
2006 KINDERMANN, M.  Economy of a small scale coconut oil production in Leyte, Philippines. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2006 KOTH, F.  Simultane Fett- und Wasserbestimmung in Mayonnaise mit niedrig-auflösender Kernresonanzspektroskopie. Diploma thesis. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2006 KRUMBEIN, K.  Improving the management of malnourished children during the rehabilitation phase – admitted in the Nutrition Unit of Kumi Hospital, Uganda: Introduction of a Ready-to-Use Therapeutic Food (RUTF). Diploma thesis. Prof. H.K. Biesalski.
2006 LANSCHE, J.  Der Clean Development Mechanismus als Werkzeug zur verstärkten Nutzung erneuerbarer Energieträger in Entwicklungsländern am Beispiel von Pflanzenöl. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2006 LOBER, K.  Untersuchungen zu den phenolischen Inhaltsstoffen in Tees und fruchtsafthaltigen Getränken auf Teebasis. Diploma thesis. Prof. Reinhold Carle.
2006 MERKH, G.  Vergleichende Untersuchungen von Methoden zur Wassergehaltsbestimmung in einigen pulverförmigen Milchprodukten. Diploma thesis. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2006 MESSERSCHMIDT, G.  Identifizierung und Quantifizierung phenolischer Verbindungen in Trester brasilianischer Traubensorten mittels HPLC-DAD-MS/MS. Diploma thesis. Prof. Reinhold Carle.
2006 MÜLLER, C.  Development of a non-destructive method and device to determine mango harvest maturity in the field. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2006 PADUNGSATAYAWONG, T.  Evaluation of composition and gelling properties of mango pectins. M.Sc. thesis. Prof. Reinhold Carle.
2006 REICHEL, M.  Untersuchungen zur Stabilität qualitätsbestimmender Inhaltsstoffe in enzymatisch hergestellten Ingwerprodukten. Diploma thesis. Prof. Reinhold Carle.
2006 RUDI, T.  Simultane Fett- und Wasserbestimmung in Karamellmasse mit niedrig-auflösender Kernresonanzspektroskopie. Diploma thesis. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2006 STRÖBEL U.  Einfluss der Kopraaufbereitung auf Ölgewinnung und Ölqualität. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2005 CONZELMANN C.  Comparative study of mothers nursing an infant ? 1 year of age in the Highlands and the Lowlands of Bale, Ethiopia: Food intake and feeding practices, post-partum amenorrhea, contraceptive use, child spacing and nutritional status. Prof. Hans Konrad Biesalski.
2005 GONZÁLEZ MELLADO A.A.  Determination of benzaldehyde in honey from different countries. M.Sc. thesis. Prof. Dr. Isengard.
2005 GRAF J.  Untersuchung und Bewertung eines Bandtrockners für Arznei- und Gewürzpflanzen. Diplomarbeit. Prof. Werner Mühlbauer.
2005 GRANEIS S.  Qualitative und quantitative Bestimmung von Betalainen und Aminokomponenten in verschiedenen betalainhaltigen Rohwaren. Diploma thesis.  Prof. Reinhold Carle.
2005 HÄUSSLER V.  Sorption isotherm of seed, aril and pericarp of Longan (Dimocarpus Longan Lour.) M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2005 HOFMANN S.  Enzymatische Verflüssigung von Ingwer und Untersuchungen zum Einfluß technologischer Maßnahmen auf den Erhalt qualitätsgebender Inhaltsstoffe. Diplomarbeit. Prof. Reinhold Carle.
2005 MAIER C.  Einfluss verschiedener Erhitzungs- und Lagerbedingungen auf die Betalainstabilität in Kaktusfruchtsäften. Diplomarbeit. Prof. Reinhold Carle.
2005 MARKS S.  Ethanol- und Glyceringehalt verschiedener Sortenhonige und deren Veränderung während der Fermentation. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2005 MÜHLBAUER B.  Mathematische Modellierung und Simulation der solaren Klärschlammtrocknung Studienarbeit. Prof. Joachim Müller..
2005 NAGLE M.  Comparison of partial root zone drying with other irrigation regimes on yield and quality of mango. M.Sc. thesis. Prof. Joachim Müller.
2005 NDANGAM E.  Water content determination in anhydrous milk fat by coulometric Karl Fischer titration. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2005 REINTJES K.  Entwicklung, Validierung und Applikation einer GC-MS-Methode zur Bestimmung von Paclobutrazol-Rückständen in Mango- und Bodenproben. Diplomarbeit. Prof. Reinhold Carle.
2005 TRICHTERBORN J.  Sensory and key aroma compound mapping of ready-to-drink coffee beverages. Diploma thesis. Prof. Reinhold Carle.
2005 WEIS K.  Solargestützte Trocknung einheimischer Holzarten in der Provinz Chaco, Argentinien. Diplomarbeit. Prof. Joachim Müller.
2005 ZADRAVEC K.  Untersuchung der Stabilität von Vitamin E in verschiedenen pflanzlichen Fetten und Ölen. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2004ANSORGE, D.Methods to determine drought stress and their suitability for application in Lychee orchards. Bachelor thesis. Prof. Dr. K. Köller.
2004 ASHIAGBOR K.  Improved harnessing systems for donkeys as draught animals in the guinea savannah zone of Ghana. M.Sc. thesis. Prof. Karlheinz Köller.
2004 DÜLL H.  Teilflächenspezifische Aussaat von Winterweizen. Diplomarbeit. Prof. Karlheinz Köller.
2004 DÜRRICH M.  Entwicklung eines Verfahrens zur Gewinnung eines natürlichen Süßungsmittels aus Datteln. Diplomarbeit. Prof. Reinhold Carle.
2004 EFOME E.  Energetische Untersuchung eines solar-gestützten Schnittholztrockners unter gemäßigten Klimabedingungen. Diplomarbeit. Prof. Werner Mühlbauer
2004 GAMLICH F.  Vergleich zweier Messmethoden der Wasseraktivitätsmessung hinsichtlich der Beeinträchtigung durch andere flüchtige Stoffe als Wasser. Diplomarbeit. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2004 GLEITER R.A.  Die Beeinflussung der Wasseraktivität von Honig durch Sorte und Kristallisationszustand. Diplomarbeit. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2004 HAINZL F.  Untersuchungen zur Kombination von Ernte und Saat. Prof. Karlheinz Köller.
2004 HAMMER M.  Future potentials for food production & wastewater treatment in Havana’s urban vegetable production. M.Sc. thesis. Prof. Karlheinz Köller.
2004 HERTWIG K.-P.  Seuchenhygienische Untersuchungen bei der solaren Trocknung und Pelletierung von Klärschlamm. Diplomarbeit.  Prof. Werner Mühlbauer.
2004 ISLAM M.  Solar drying of fish in Bangladesh. M.Sc. thesis. Prof. Karlheinz Köller.
2004 KLING R.  Bestimmung des Wassergehaltes in Trockenmilcherzeugnissen - eine kritische Überprüfung der derzeit gültigen ISO-Vorschrift. Diplomarbeit. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2004 KLOOS S.  Untersuchungen zum Einfluß von Verarbeitung und Lagerung auf die Stabilität von ßCarotin in Mangopürees. Diplomarbeit. Prof. Reinhold Carle.
2004 KNÖDLER M.  Gewinnung von Pektin und Polyphenolen aus Reststoffen der Mangoverarbeitung. Diplomarbeit. Prof. Reinhold Carle.
2004 LABITZKE I.  Wassergehaltsbestimmungen in Hartweizengrieß mit Nahinfrarotspektroskopie auf der Basis verschiedener Referenzmethoden. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2004 MAURER C.  Strömungstechnische Untersuchungen der Gleichförmigkeit von Emittern zur Mikro-Bewässerung. Prof. Karlheinz Köller.
2004 MORAY R.L.  The analysis of the drying behaviour, the quality changes and the sugar kinetics during the drying process of Indonesian cocoa. M.Sc. thesis. Prof. Werner Mühlbauer.
2004 OWUSU-SENYAH S.  Effect of different irrigation regimes on yield in Mango production in Thailand. M.Sc. thesis. Prof. Karlheinz Köller.
2004 PODES CH.  Empirische Analyse der potentiellen Kunden des automatischen Lenksystems John Deere Auto Trac. Prof. Karlheinz Köller.
2004 RAUS D.  Experimentelle Bestimmung der Abflussgleichungen für scharfkantige zusammengesetzte Messwehre. Prof. Karlheinz Köller.
2004 RESCH A.  Stabilität von Pektinesterase und Peroxidase in verschiedenen Citrusarten und –sorten. Diplomarbeit. Prof. Reinhold Carle.
2004 RESCH K.  Effekte von thermischen Saftbehandlungen und Lagerzeit auf die Stabilität von Pektinesterase und Peroxidase in Orangensaft. Diplomarbeit. Prof. Reinhold Carle.
2004 ROHE M.  Beeinflussung der Hitzestabilität von Betalainen aus Kaktusfrüchten durch die Saftmatrix und Zusatz ausgewählter Lebensmittelinhaltsstoffe. Diplomarbeit. Prof. Reinhold Carle.
2004 TIRUKOLEVA S.  Study of native starch systems for dehydrated and agglomerated culinary products. M.Sc. thesis. Prof. Werner Mühlbauer.
2004 TÖPFER N.  Ernährungszustand von Kindern und Jugendlichen in Ladakh. Einfluss traditioneller Lebensmittel bzw. Stellung traditioneller Lebensmittel in der Mikronährstoffversorgung. Diplomarbeit. Prof. Hans Konrad Biesalski.
2004 VUGRINEC S.  Versuche zur Bestimmung von freiem und Gesamtwasser in Lactose mittels Karl-Fischer-Titration, niedrig-auflösender Kernresonanzspektroskopie und Trocknung. Prof. Heinz-Dieter Isengard.
2003 BRUNNER, K.  Kann man die Haltbarkeit von pflanzlichen Speiseölen mit der Rancimat-Methode vorhersagen?  Prof. Dr. H.D. Isengard.
2003 CORDERO, V.C.  Technical evaluation of processing Lagundi (Vitex negundo L.) tea powder as herbal medicine.  Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2003 HÖNER, O.  Niedertemperaturtrocknung von Buchenschnittholz (Fagus sylvatica) zur Vermeidung qualitätsmindernder Verfärbungen.  Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W.Mühlbauer and Prof. Dr. Dr. h.c. G. Becker.
2003 ISLAM, M.S.  Solar drying of fish in Bangladesh.  Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2003 QU, Y.  Feasibility study: Selection of regions in China for the introduction of the plant oil cooking stoves.  Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2003 RIES, D.  Untersuchung eines Bautrockners auf seine Eignung zur Wassergewinnung für die menschliche Nutzung. Prof. Dr. H.D. Isengard.
2003 SCHUHMANN, R.  Qualitätsmanagement nach DIN ISO 9000ff in der Pflanzenproduktion durch die Anwendung von „Precision Agriculture“. Prof. Dr. K. Köller.
2003SILBER, H.Analyses of anaemia in the autonomous Oblast of Gorno-Badakhshan, Republic Takjikistan. Diploma thesis. Prof. Dr. H.K. Biesalski.
2003 VOGTHERR, J.  Solargestützte Trocknung von Fichtenschnittholz unter gemäßigten Klimabedingungen in Süddeutschland. Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2003 WOERZ, M.  Untersuchungen zum Pflückverhalten von Maiskolben. Prof. Dr. K. Köller.
2002 BAJOVIC, B.  Versuche zur Bestimmung von Ingredienzien in Gewürzmischungen mit Hilfe der Nahinfrarotspektroskopie. Prof. Dr. H.-D. Isengard.
2002 BARUS, K.  Influence of pre-treatments on quality of dried mangoes. Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2002 BÖCKER, U.  Einsatzmöglichkeiten der Mikrowellentrocknung zur Feuchtebestimmung in einigen zuckerreichen Lebensmitteln. Prof. Dr. H.-D. Isengard.
2002 DUTZI, S.  Konzept für ein Expertensystem zur Auswertung von Stoffuntersuchungen in Verbindung mit Düngerstreuern und Laborgeräten. Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2002 FELGNER, A.  Untersuchungen zum Einsatz eines Gassensorsystems zur Überprüfung von Gewürzspezifikationen. Prof. Dr. H.-D. Isengard.
2002 FROSS, M.  Untersuchung des Einflusses von Reinigung und Kühlung auf das Betriebsverhalten von Solargeneratoren. Prof. Dr. K. Köller.
2002 HAHN, K.  Betriebsverhalten und Anwendervorteile eines Ackerschleppers mit Elektroantrieb. Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2002HAMMER, M. Irrigation water conveyance systems in Mae Sa Mai as an example for a rural area in Northern Thailand. Bachelor thesis. Prof. Dr. K. Köller.
2002 JANTSCHKE, C.  Theoretische und empirische Ermittlung des Pflanzenwasserbedarfs von Lycheebäumen in Nordthailand. Prof. Dr. K. Köller.
2002 KERWIN, H.  Erarbeitung einer Referenzmethode zur Bestimmung des Wassergehaltes in Butteröl. Prof. Dr. H.-D. Isengard.
2002 MAIER, E.  Untersuchung des Trocknungsverhaltens und der Qualitätsveränderungen bei der Trocknung indonesischer Kakaobohnen. Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer. 
2002 MÖNDEL, A.  Untersuchung des Trocknungsverhaltens und der Qualitätsveränderung bei der mehrstufigen Dickschichttrocknung indonesischer Kakaosamen. Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2002 POLINSKI, S.  Identifikation von ausgebrachten Mineraldünger-Körnern mittels digitaler Bildverarbeitung. Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2002 RÜTHER, W.  Bestimmung des Aminosäurespektrums von Honigen unterschiedlicher Sorte mit Hilfe der HPLC. Prof. Dr. H.-D. Isengard.
2002 SCHOLZ, Y.  Planung und Erstellung eines Prüfstandes zur Trocknung von Klärschlamm. Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer
2002 SCHREIBER, M.  Einsatzuntersuchung des Unimog in ausgewählten Kommunalbetrieben und daraus folgende Ausstattungsempfehlungen zur Kostenoptimierung. Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer
2002 SCHUTTE, B.  Schareinbauten zur Verbesserung der Kornablagequalität bei der Drillsaat.  Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2002 SPIROVSKA, M.  Effects of drying on quality of rosemary and thyme plants produced in the Chiang Mai district, Thailand. Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.
2002 WEBER, K.  Auswirkungen von Klimaschwankungen bei der Trocknung von Fichtenschnittholz auf Trocknungsdauer und Qualität. FH Rosenheim  Prof. Dr.-Ing. Dr. h.c. W. Mühlbauer.